Rot Chakra - Selvverd - Den du er

Jun 09, 2021

 Rot chakra er vår første chakra senter - Det står for vår Selvverd.

Dette energi senteret er helt sentralt for å beholde energi i kroppen. Veldig viktig i forhold til stress og utbrenthet. Kurset Yoga og Chakra

Rotchakra ligger nederst mot jorden og representerer våre røtter. I kroppen ligger senteret mellom anus og kjønnsorganene med retning nedover. Rotchakra står for trygghet og det vi behøver for å overleve, som mat, søvn og tak over hodet.

                                      

For et tre som skal vokse og bli stort, nytter det ikke kun å bli høyt og ha stor krone. Skal treet vokse er det nødt å ha lange røtter ned i jorden og det må kunne stå stødig når det blåser. Rotsystemet under jorden skal være like stort som bladkronen over bakken. Uten kontakt med Rotchakra har vi ingen anker. Vi vil raskt føle oss usikre og redde.

Rotchakra er knyttet til binyrene som produserer stress hormoner. Det er derfor viktig å balansere Rotchakra i forhold til stress og utbrenthet.

Har du plager i hofter og bein kan det være et tegn på at du ikke har sterk nok energi i området.

Rotchakra utvikles i foster stadiet og i løpet av de neste 6-12 mnd. Når vi blir født vet vi ikke at vi er et eget individ, vi er fremdeles knyttet til mor og er avhengig av hennes evne til å forsørge oss. De første månedene av livet spiller en stor rolle for hvordan Rotchakra utvikler seg, og hvilket bilde vi skaper av hvem vi er. Følte vi trygghet eller uro?

Kroppen er sjelens tempel, og kanskje er det Rotchakra som rommer vårt selv, vår personlighet. Senteret er også knyttet til vår familie, vår karma eller vår opplevelse av vår bagasje. Samtidig lager vi et bilde av hvem vi er som eget individ. Er jeg Oss – eller Meg? Alle familier har en tilbøyelighet til å ønske at alle skal være litt like. De fleste mødre har problem med å gi slipp på barna når de vokser til, og mange barn og voksne har problem med å gi slipp på mor og far. Kanskje er det fordi vi ikke har definert hvem vi er som eget individ.

Rotchakra er kanskje det viktigste energi senteret siden det er knyttet til vårt selvverd og definerer hvem vi er. Er ditt selvverd knyttet til eksterne ting, for eksempel klær, bil, vesker, jobben eller barna? Hvem er du uten alle disse tingene? Hvem er du? Hva er dine beste egenskaper? Det er viktig å definere hvem vi er og hva som gjør at vi føler oss hjemme i oss selv. Om vi ikke gjør det blir det vanskelig å handle i trå med oss selv, og vi bruke energien vår på handlinger som ikke har verdi for oss. Da mister vi energi uten å få påfyll. Det er veldig slitsomt å leve et liv som ikke er i tråd med ens egne verdier. Noen vet ikke engang hva som er egne verdier, en har bare arvet familie og venner sitt tanke mønster og indentifisert seg med det.

Rotchakra representerer vårt selvverd og trygghet. Når man har sterkt selvverd kjenner man seg komplett, verdifull, hel og hjemme i livet og kroppen. Man trenger ikke stadige erkjennelser fra omverden for å føle seg bra. En kan gjøre feil uten å føle seg mislykket.  Man sammenlikner seg ikke med andre, fordi man verdsetter egne kvaliteter. Man føler seg trygg på egne valg og føler seg ikke ensom når en er alene.

                      

Om Rotchakra er underaktivert vil en presse seg selv for hardt hele tiden, fordi en trenger erkjennelse fra andre. Man overpresterer for å bevise at en er verdt noe. Man låses i mentale historier og skaper dårlige resonnement. En blir selvopptatt, misunnelig, baksnakker andre og styres av frykt.

Vi trenger å ta plass i kroppen for å være i Rotchakra. Uten kontakt med kroppen vil vi bare være i tanker og i hodet. Uten forankring i kroppen blir vi urolige og mister energi. Følelsen av å tilhøre den fysiske verden er viktig for hvordan vi hanskes med den. For å skape balanse i Rotchakra må du passe på deg selv på det fysiske planet, ta vare på kroppen og holde den frisk. Det er som en epidemi i disse dager at vi lever det meste av våre liv i tankene og på mobilen. Barn er uten kontakt med kroppen før de vet at de har en.

Når vi gjør yoga øvelser som øker energien i Rotchakra, får vi en sterkere følelse av hvem vi er og hvor vi hører hjemme. Det bare skjer.

 

Hva er det viktigste når du skal lese et kart?                                                            

Det er å vite hvor du er.

Hvor er du nå?

Affirmasjoner for Rotchakra

  • Jeg har en sunn og sterk kropp.
  • Jeg tar vare på kroppen hver dag.
  • Jeg er jordet og i kontakt med jorden. Jeg lever her og nå.

 

Refleksjoner

Hvor og når kjenner jeg trygghet?________________________________

Når føler jeg meg hjemme i kroppen?­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

Hvem er jeg?__________________________________________________

Sjekk ut Kurset Yoga og Chakra

Få nyhetsbrev

Gode tips for kropp og sjel med Yoga og Kinesisk medisin.

Close

Få nyhetsbrev

Jeg lover deg gode råd for kropp og sjel. Yoga og Kinesisk Medisin er nydelige verktøy for bedre helse.